April 16, 2025
🥘 Веганска тава со Вердино колбас, зеленчук и тахини сос
Ако бараш едноставен, но богат и нутритивен оброк што ќе ги освои и веганите и љубителите на „комфор храна“, оваа тава со Вердино колбаси и шарен зеленчук е вистинскиот избор. Комбинацијата на крцкаво-пржени колбаси, сезонски зеленчук и кремаст тахини сос ќе те натера да се враќаш по уште. Брзо се прави, супер изгледа на чинија – идеално за вечера, ручек или дури и meal prep.
🛒 Состојки (за 2-3 лица):
-
2 Вердино вегански колбаси (classic или spicy, по вкус)
-
1 црвена пиперка (сечкана на ленти)
-
1 тиквичка (на крукчиња)
-
1 морков (тенко исечен)
-
1 црвен кромид (на шнири)
-
5-6 шери домати (преполовени)
-
2 чешниња лук (ситно сечкани)
-
Маслиново масло
-
Сол, бибер, и малку чили (по желба)
-
Свеж магдонос за украс
За тахини сос:
-
2 лажици тахини
-
1 лажица лимонов сок
-
1 лажица вода (или повеќе по потреба)
-
1 чешне лук (рендан)
-
Прстофат сол
👨🍳 Начин на подготовка:
-
Испржи ги колбасите:
Исечи ги Вердино колбасите на кругови и пржи ги во тава со малку маслиново масло додека не добијат златно-карамелизирана кора (околу 4-5 минути). Тргни ги на страна. -
Зготви го зеленчукот:
Во истата тава додади малку масло (ако треба), па прво пржи го кромидот 2 минути. Додај го лукот, па постепено останатиот зеленчук: пиперка, тиквичка, морков и на крај доматчињата. Пржи на средна температура додека омекне, но да остане крцкаво (7-8 минути). -
Состави ја тавата:
Врати ги колбасите назад во тавата. Зачини со сол, бибер и чили по вкус. Промешај убаво и остави уште 2-3 минути на оган за вкусовите да се спојат. -
Направи го тахини сосот:
Во мала чинија измешај тахини, лимонов сок, вода, рендан лук и сол. Мешај додека не добиеш мазна, кремаста текстура. Ако е прегусто, додади уште малку вода. -
Сервирај:
Сервирај топло, со тахини сос прелиен одозгора и украсено со свеж магдонос. Одлично се комбинира со киноа, булгур или интегрален леб.
💡 Совет :
Ако имаш време, пробај да го испечеш зеленчукот во рерна наместо да го пржиш – ќе добие подлабок, карамелизиран вкус што идеално оди со тахини и колбасите. А за дополнителен шмек, капни неколку капки балсамико пред сервирање.