April 16, 2025

🥘 Веганска тава со Вердино колбас, зеленчук и тахини сос

Ако бараш едноставен, но богат и нутритивен оброк што ќе ги освои и веганите и љубителите на „комфор храна“, оваа тава со Вердино колбаси и шарен зеленчук е вистинскиот избор. Комбинацијата на крцкаво-пржени колбаси, сезонски зеленчук и кремаст тахини сос ќе те натера да се враќаш по уште. Брзо се прави, супер изгледа на чинија – идеално за вечера, ручек или дури и meal prep.

🛒 Состојки (за 2-3 лица):

  • 2 Вердино вегански колбаси (classic или spicy, по вкус)

  • 1 црвена пиперка (сечкана на ленти)

  • 1 тиквичка (на крукчиња)

  • 1 морков (тенко исечен)

  • 1 црвен кромид (на шнири)

  • 5-6 шери домати (преполовени)

  • 2 чешниња лук (ситно сечкани)

  • Маслиново масло

  • Сол, бибер, и малку чили (по желба)

  • Свеж магдонос за украс

За тахини сос:

  • 2 лажици тахини

  • 1 лажица лимонов сок

  • 1 лажица вода (или повеќе по потреба)

  • 1 чешне лук (рендан)

  • Прстофат сол


👨‍🍳 Начин на подготовка:

  1. Испржи ги колбасите:
    Исечи ги Вердино колбасите на кругови и пржи ги во тава со малку маслиново масло додека не добијат златно-карамелизирана кора (околу 4-5 минути). Тргни ги на страна.

  2. Зготви го зеленчукот:
    Во истата тава додади малку масло (ако треба), па прво пржи го кромидот 2 минути. Додај го лукот, па постепено останатиот зеленчук: пиперка, тиквичка, морков и на крај доматчињата. Пржи на средна температура додека омекне, но да остане крцкаво (7-8 минути).

  3. Состави ја тавата:
    Врати ги колбасите назад во тавата. Зачини со сол, бибер и чили по вкус. Промешај убаво и остави уште 2-3 минути на оган за вкусовите да се спојат.

  4. Направи го тахини сосот:
    Во мала чинија измешај тахини, лимонов сок, вода, рендан лук и сол. Мешај додека не добиеш мазна, кремаста текстура. Ако е прегусто, додади уште малку вода.

  5. Сервирај:
    Сервирај топло, со тахини сос прелиен одозгора и украсено со свеж магдонос. Одлично се комбинира со киноа, булгур или интегрален леб.


💡 Совет :

Ако имаш време, пробај да го испечеш зеленчукот во рерна наместо да го пржиш – ќе добие подлабок, карамелизиран вкус што идеално оди со тахини и колбасите. А за дополнителен шмек, капни неколку капки балсамико пред сервирање.

Posted in Uncategorized
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.